Ecologisch kinderdagverblijf!

Wij vinden het als kinderdagverblijf belangrijk, voor de toekomst van onze Sproetjes, onze afvalberg en energieverbruik zo klein mogelijk te houden! Hiervoor passen wij verschillende ecologische maatregelen toe, hierbij een overzicht:

1. Luierservice WOOSH

, MISSIE:
Met de vuile luiers van ons kinderdagverblijf maakt Woosh luierrecyclage mogelijk. Zo creëren we samen een circulair systeem, pakken we de afvalberg aan en verminderen we de CO2 uitstoot.

, de LUIER:
Woosh brengt het merk Little Big Change: veilige luiers met een twist. Deze ecologisch verantwoorde wegwerpluiers zijn voorzien van de gepatenteerde Secondry® technologie. De Little Big Change luiers zijn tot 2x sneller droog dan andere luiers, voor een optimale bescherming van de gevoelige babyhuid. Little Big Change luiers zijn hypoallergeen, dermatologisch getest en geproduceerd met 100% groene stroom.

, de SERVICE:
Kinderdagverblijf De Sproetjes doet mee met de Woosh service! Wij ontvangen wekelijks een lading wegwerpluiers. Op het moment dat Woosh de nieuwe luiers levert, worden de gebruikte luiers meegenomen en op een verantwoorde manier verwerkt. Dankzij Woosh hebben wij minder kopzorgen rond luiervoorraad- en afvalbeheer en meer tijd voor wat echt belangrijk is.

de PRIJS:
Om maximaal ons steentje bij te dragen aan onze planeet, is de deelname aan deze service voor elke kindje in ons kinderdagverblijf een verplichting en zijn externe luiers dus niet welkom! Om deze service financieel haalbaar te houden betaalt u hiervoor een bijkomende dagelijkse vergoeding: €1,75/volle dag; €1,05/halve dag.

Meer info over WOOSH, de ecologisch verantwoorde luierservice? Klik hier.

2. Overige afvalverwerking

Bijkomend werken wij met verschillende afvalcontainers om onze afval maximaal te sorteren.

Swill container:
Ons keukenafval recycleren we met onze eigen Swill container. In deze Swill container gaat al ons organisch keukenafval, gekookt en ongekookt. Deze container wordt wekelijks geledigd en gereinigd via een professionele externe ophaaldienst.

Het recycleren van swill is erg duurzaam. Organisch afval is goed te verwerken tot nieuwe grondstoffen:

  • Biogas
  • Biodiesel
  • Digestaat (duurzame mest)

PMD container:
Wij hebben onze eigen PMD container die wekelijks wordt opgehaald waarin we al onze plastic flessen en flacons, plastic verpakkingen, metalen en drankkartons mee kunnen recycleren.

Papier & karton + glas:
Houden we gescheiden en wordt verwerkt via de standaard ophaaldiensten van de gemeente Dilbeek.

Kleine huisafval container:
Omdat we zo ons best doen afval zo goed mogelijk te sorteren, hebben we nog amper niet te recycleren huisafval. Hiervoor hebben we nog een eigen kleine container die wekelijks wordt geledigd via een externe ophaaldienst.

3. Energie besparende maatregelen

  1. Zonnepanelen
  2. Recuperatie regenwater, voor onze toiletten en wasmachine.
  3. Automatisch aangestuurde LED verlichting met sensoren = enkel licht waar en wanneer het nodig is.
  4. Ventilatiesysteem type D met recuperatie van de warme binnenlucht wat zorgt voor een efficiëntere verwarmingsinstallatie.